Käytettyjä ikkunoita ei kannata hävittää

post thumb
Rakentaminen
kirjoittanut Piia/ 13 Sep 2021

Käytettyjä ikkunoita ei kannata hävittää

Vanhat ikkunat ovat aikoinaan tehty huolellisesti ja laadukkaasta, tiheäsyisestä puusta. Ikkuna on saatettu valmistaa jo 1900- luvun alkuvuosina ja se on yhä käyttökelpoinen. Tiheäksi kasvaneesta puusta valmistetulla ikkunalla on luontainen kyky vastustaa lahoamista ja siksi vanhatkin ikkunat ovat yleensä entisöitävissä. Käytettyjä ikkunoita entisöitäessä käytetään edelleen samoja materiaaleja ja menetelmiä kuin aikoinaan ikkunan valmistuksessa. Kitti sekä luonnonmukaiset maalit ovat edelleen käytössä.

Käytettyjä ikkunoita kannattaa korjata

Käytettyjä ikkunoita uudelleen käytettäessä säästetään myös ympäristöä. Uusien ikkunoiden hankinnassa syntyy aina jonkin verran jätettä, esimerkiksi pakkaukset, ja vanhat ikkunat viedään monesti kaatopaikalle. Uudet, nykyaikaiset ikkunat eivät ole yhtä kestäviä kuin vanhat. Ne ovat yleensä ns. huoltovapaita, eli niitä ei juurikaan voi korjata, ja lopulta nekin joudutaan uusimaan. Uusien ikkunoiden hankinta on myös melko kallis, useita tuhansia euroja maksava operaatio.

Käytetyt rakennustarvikkeet ovat hyvä vaihtoehto uudelle. Ne ovat myös halvempia kuin uudet vastaavat, eikä kaikkia tarvikkeita välttämättä enää ole saatavissa uutena. Käytettyjä rakennustarvikkeita löytää rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksista, joita löytyy useilta paikkakunnilta. Etenkin vanhat ovet ja ikkunat ovat tarvikkeita, joita ei enää löydä kovin helposti. Kierrätyskeskuksien tarjontaan voi tutustua kunkin yrityksen omilla verkkosivuilla.

Käytetty ikkuna kestää kauan

Käytettyjä ikkunoita kannattaa korjata, sillä ne ovat yleensä ikäänsä nähden hyvässä kunnossa. Laadukas, tiheäsyisestä puusta valmistettu ikkuna säilyy oikein hoidettuna jopa yli sata vuotta. Uudet, niin sanotut huoltovapaat ikkunat eivät ole yhtä pitkäikäisiä, eikä niitä voi juurikaan korjata. Käytettyjä ikkunoita ja muita rakennustarvikkeita voi löytää rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksista, minne voi myös toimittaa käytettyjä tarvikkeita.