Rakennusmateriaalien kierrätys

Rakennusmateriaalien kierrätys on kannattavaa

Rakennustarvikkeiden ja materiaalien kierrätys kannattaa aina, ja yhä useampi suomalainen kierrättääkin jo ihan kiitettävästi. Vanhaa ja itselle tarpeetonta tavaraa kertyy usein nurkkiin, eikä sitä aina viitsitä kierrättää asianmukaisesti. Kierrätys kuitenkin mahdollistaa huomattavasti edullisemman rakennusprojektin ja samalla se myös säästää luontoa. Yli jääneitä lautoja ja muita rakennustarvikkeita ei kannata jättää pihan nurkkiin lojumaan, vaan ne kannattaa viedä kierrätyskeskukseen. Toisen romu on aina toisen aarre. Tämä kannattaa pitää mielessä. Jos laskelmat hieman pettävätkin ja tavaraa jää reilusti yli omien tarpeiden, ei se vesitä budjettia, kun laittaa käyttökelpoiset materiaalit kiertoon.

Rakennusmateriaalien kierrätys ei ainoastaan säästä sievoisia summia, vaan se myös hidastaa ilmastonmuutosta. Moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi Leca-soran voi aivan huoletta hyödyntää uudelleen. Kierrätyskeskus on paikka, johon kannattaa tutustua.

Planks of wood in workshop
Worker Doing Inventory in Storage

Kierrätyskeskus

Rakennusalalla tuotetaan runsaasti jätettä, joka voitaisiin kierrättää ja käyttää hyödyksi uudelleen. Useimmiten rakennukselta tuleva jäte on puuta, metallia tai soraa. Kierrätyskeskus ottaa vastaan materiaalia, joka on vielä käyttökelpoista. Loput materiaaleista pitää lajitella ja huolehtia jätekierrätykseen.

 

Rakennusjätteiden kierrätys kannattaa huomioida jo, kun suunnitellaan rakentamista. Mikäli päättää käyttää ulkopuolista urakoitsijaa, kannattaa selvittää, kuinka kyseessä oleva yritys hoitaa jätteiden kierrätyksen. Jos taas päättää rakentaa itse, kannattaa ottaa selvää niistä kierrätyskeskuksista, jotka ottavat vastaan käyttökelpoista materiaalia. Kannattaa selvittää myös paikka, johon voi viedä käyttökelvottoman jätteen.

Kuinka kierrättää ylijäämävarasto?

Usein, tai lähes aina, rakentajat laskevat materiaalien tarpeen ylikanttiin. Tämä siksi, että on turhauttavaa kesken työn lähteä hakemaan lisää materiaalia, joka loppuu kesken. Se ei haittaa, sillä ainahan ylijäämän voi kaupata eteenpäin tai viedä kierrätyskeskukseen. Näin materiaali pääsee hyötykäyttöön, eikä se rasita turhaan luontoa.

Usein käytetty rakennusmateriaali ja käytetyt rakennustarvikkeet on mahdollista kaupata eteenpäin erilaisia väyliä pitkin. Moni kauppaa yli jääneitä tavaroita ja materiaaleja esimerkiksi erilaisilla kauppasivustoilla netissä. Jotkut puolestaan myyvät ylijäämät kierrätyskeskuksille, joista ne pääsevät jälleen hyötykäyttöön. Kun muistaa, että ei pyydä materiaalista kohtuuttomia summia, saa ne taatusti kaupaksi, sillä rakennusmateriaaleilla ja työkaluilla on aina kysyntää.

Building workers in their work space

Rakennustori - rakennusmateriaalien kierrätys haltuun

Stack of wooden planks

Joidenkin mielestä kierrättäminen saattaa vaikuttaa hankalalta ja työläältä. Sitä se ei kuitenkaan ole, kunhan aiheeseen hieman perehtyy. Kierrättämisestä on suurempi hyöty, kuin vaiva, jonka se vaatii. Rakennustori on sivusto, joka tarjoaa kattavan tietopaketin aiheeseen liittyen. Rakennusmateriaalien kierrätys vaatii ainoastaan esimerkiksi peräkärryn, jolla niitä voi kuljettaa. Mikäli kuljetusvälinettä ei ole, voi myynti-ilmoituksessa mainita, ettei kuljetus kuulu kauppaan, vaan tavarat tulee noutaa itse.

Rakennusmateriaalien kierrätys on aihe, johon kannattaa tutustua. Kunnolliset kierrätysastiat tai kierrätyslavat helpottavat hommaa rakennusvaiheessa huomattavasti. Tällöin vanhaa tavaraa ei tarvitse kerätä tontin nurkkiin odottamaan kierrätystä. Suuremmat rakennusjätteet kannattaa lajitella siirtolavalle, jolla jätteet on helppo myös kuljettaa kuorma-autolla. Pienemmille jätteille soveltuvat muun muassa erilaiset tarkoitukseen soveltuvat muovilaatikot, joita niitäkin voi löytää käytettyinä.