Mitä on perinnerakentaminen?

post thumb
Rakentaminen
kirjoittanut Piia/ 21 Jun 2022

Mitä on perinnerakentaminen?

Perinnerakentaminen tai perinnekorjaaminen voidaan tulkita hieman eri tavalla eri tilanteissa. Tiukimmallaan se tarkoittaa korjaustyötä, joka tehdään tarkalleen historiallista esikuvaa noudattaen vanhoilla työkaluilla, osilla ja menetelmillä. Tavallisen kodin remontissa ei silti välttämättä mennä näin pitkälle vaikka puhutaan perinnerakentamisesta. Perinnerakentamisella tarkoitetaan siis yleensä yleisesti ottaen sitä kun vanha kiinteistö korjataan tarkkaan historiaa kunnioittaen. Vanhojen työtapojen käyttö on silti erityisen tärkeää etenkin museokohteissa.

Perinnerakentaminen omassa kodissa

Omassa kodissa perinneremontissa hyödynnetään usein myös uudempia työtapoja, kuten vaikkapa maaliteloja. Vanhan ajan tunnelma luodaan silloin niin, että kodin tyyli on perinteisen näköinen. Perinnerakentamisen voi toteuttaakin omassa kodissaan parhaaksi katsomallaan tavalla. Hyvä idea voi olla myös etsiä ja kutsua perinnerakentamisen asiantuntija, joka osaa neuvoa yleensä kaikkein parhaiten kodin perinneremonttiin liittyvissä asioissa.

Perinnerakentamisessa on tärkeää tavoittaa oikea tunnelma ja sen tavoittaminen voi vaatia tiettyjä vanhanaikaisia työtapoja. Nämä työtavat ovat usein hyvin työllistäviä. Perinnerakentaminen ei siis usein sovi niille, jotka haluavat päästä mahdollisimman helpolla tai nopeasti. Sisäkatto esimerkiksi saatetaan vaatia tunnelman säilyttämiseksi maalaamaan pensselillä, eikä telalla, sillä jälki on erilainen. Ajanmukaisen tyylin tavoittaminen on yhtä tärkeää tai jopa tärkeämpää kuin itse toteutus.

Perinnerakentamisen asiantuntija

Perinnerakentaminen voi olla järkevää tehdä ammattilaisen avulla. Hyvällä ja ammattitaitoisella ammattilaisella voi kuitenkin olla kalenteri täysi puoleksi vuodeksi tai vuodeksikin eteenpäin. Liikkeellä on siis oltava ajoissa, eli remontin suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Kaikki ammattilaiset eivät myöskään aina mainosta itseään kovin näkyvästi, joten tietoa osaavasta ammattilaisesta kannattaakin usein kysyä vaikkapa tutulta, joka on myös tehnyt remontin ammattilaisen avulla.

Perinnerakentaminen tarjoaa tietenkin myös ammattilaisyrityksiä, joilla on omat nettisivut sekä muita ammattilaisia, joita löytää esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana kenet palkkaa löysipä hänet mistä tahansa. Luotettavat ammattilaiset ovat erikoistuneet remontoimaan jopa 100 vuotta vanhoja taloja ja rakennuksia.

Suunnittele huolella etukäteen

Mikä tahansa remontti tai muu korjaus kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen. Apua kannattaa myös pyytää, mikäli omat taidot eivät riitä suunnitteluun tai toteutukseen. Ammattilaiset palkkaamalla saa myös reilusti aikaa itselleen, jonka voi käyttää esimerkiksi perheiltoihin, harrastuksiin tai rentoutumiseen, johon on monia eri tapoja. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi elokuvissa ja kylpylöissä käynti, nettikasinot ilman tiliä tai ystävien tapaaminen. Rentoutuminen on tosin entistäkin tärkeämpää, jos teet raskasta remonttia itse.

Vanhan talon ostaminen on monen haave, mutta kaikki eivät ymmärrä vanhan talon vaatimuksia. Moni ei esimerkiksi selvitä kunnolla kuinka paljon rahaa kuluu talon perusteelliseen korjaamiseen ja ylläpitoon tulevaisuudessa. Se kannattaa selvittää huolellisesti, sillä puutteiden tai virheiden korjaaminen saattaa maksaa yhtä paljon kuin uuden talon raken­nuttaminen. Selvitä myös talon kunto ennen ostoa huolellisesti puolueettoman ammattilaisen avustuksella.

Perinnerakentaminen vaatii hankintoja

Käytetyt rakennustarvikkeet voivat säästää paljon jo usein muutenkin kalliissa korjauksessa. Mahdollisemman monet tarvikkeet kannattaa siis ostaa käytettynä uusien sijaan. Tampereen Rakennustori tarjoaa runsaasti vinkkejä käytettyjen rakennustarvikkeiden suhteen. Tutustu siis sivustoon huolellisesti jo talon hankintaa tai korjausta suunnitellessasi. Kierrätyskeskuksista voi myös löytyä vanhoja rakennusmateriaaleja, jotka sopivat vanhojen talojen tyyliin, tunnelmaan ja sisustukseen uusia paremmin.

Vertaile myös ammattilaisia, mikäli käytät ammattilaisia remontoinnissa sen sijaan, että remontoisit itse. Hintojen lisäksi ammattitaitoon huomion kiinnittäminen on erittäin tärkeää. Niin tämä kuin kaikki muutkin osa-alueet perinnerakentamisessa on tehtävä huolellisesti ja tarpeeksi aikaa käyttäen.

Perinnerakentaminen vaatii siis monenlaisia huomioon otettavia ja selvitettäviä asioita, kuten myös budjetointia, suunnittelua ja vertailua. Mikäli olet jostain asiasta epävarma, on aina varminta kysyä ammattilaisen mielipidettä ennen kuin teet päätöksiä. Muista myös tutustua itsekin huolellisesti ja monipuolisesti perinnerakentamiseen liittyviin asioihin ennen kuin suunnittelet tällaista usein työlästä ja aikaa vievää remonttia.