Rakennustarvike kierrätys on ekologista

post thumb
Rakentaminen
kirjoittanut Piia/ 15 Feb 2022

Rakennustarvike kierrätys on ekologista

Ilmastonmuutos ja siitä johtuva ekologinen ajattelu ovat varmasti yksi osatekijä siihen, miksi kierrättäminen on tänä päivänä niin suosittua. Puhutaan hiilijalanjäljestä, jonka on oltava mahdollisimman pieni. Rakennusmääräykset säätelevät tarkoin asuntorakentamista ja tämä asettaa normeja rakennusmateriaaleille. Rakennustarvike kierrätys on hyvä tapa pienentää hiilijalanjälkeä. Se on paitsi ekologinen, mutta myös edullinen tapa rakentaa ja korjata rakennuksia. Viitseliäisyyttä se toki vaatii, sillä sopivaa materiaalia ei löydy välttämättä samalla lailla kuin rautakaupan hyllystä.

Miten rakennustarvike kierrätys onnistuu

Lähes jokaiselta paikkakunnalta löytyy jonkinlainen kierrätystori tai vastaava, josta voi löytää myös rakennustarvikkeita. Ainakin pienrauta- ja vesikalusteita voi löytää sekä myös hyvin käyttää, sillä vaikka rakentamismääräykset ovat tiukkoja, eivät nekään velvoita ostamaan uutta. Samoin muita kalusteita, kuten keittiökaappeja ja ovia saattaa myös löytyä. Ja jos omalta paikkakunnalta ei löydy kierrätyskeskusta tai tarvittavia tuotteita, löytyy maassamme rakennustarvikkeiden kierrätykseen erikoistuneita kauppoja, ainakin suuremmissa kaupungeissa.

Tietoa kierrätyksestä on tänä päivänä paljon tarjolla kuten Tampereen rakennustori -sivusto osoittaa. Esimerkiksi Fiskarsissa sijaitseva rakennusapteekki on todellinen kierrättäjän ja vanhan vaalijan paratiisi. Kierrätystarvikkeita hankkivan kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kierrätystavara saattaa tarvita hieman työtä, ennen kun se sopii tarkoitukseensa. Toki hyvä suunnittelu auttaa tässäkin asiassa eli kuten sanotaan, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Kierrättäminen kannattaa

Kierrätys on päivän sana. Kierrätyksellä käsitetään usein kirpputoreja, joissa on myynnissä vaatteita ja kaikenlaista tavaraa. Rakennusmateriaalien kierrätys on vielä harvinaisempaa, valitettavasti. Liian paljon käyttökelpoista tavaraa päätyy roskalavoille. Mutta kuinka sanonta kuuluikaan, että toisen roska on toisen aarre. Tämä pätee myös rakennustarvikkeissa. Lisäksi kierrätyskeskuksista voi löytyä myös aivan uutta tavaraa, esimerkiksi rakentajilta ylijääneitä eriä, jotka ovat tee se itse -rakentajalle todellisia aarteita.